Değişim ve gelişim doğanın bir parçası olarak kabul edilir. Her varoluş zaman içinde çeşitli değişimlerden geçer. Bu değişimler çok farklı alanlarda ve anlamlarda kendini var edebilir.
Tüm kavrayışlar, duygular, varlıklar yeniye ayak uydurma çabasıyla formlarını değiştirerek ve geliştirerek günümüze ulaşmıştır. Değişim ve gelişim doğanın bir parçası olarak varlığını korurken, bir varlığın pek çok değişkene bağlı olarak zamana yayılan değişimiyle farklı işlevler kazanımı Retrofit olarak adlandırılmıştır. Diğer bir deyişle, eski enerjiyi yeniden işlevlendirme…
Doğaya Dönüş
Şehir yaşamıyla beraber uzaklaştığımız doğa, kendisine ne kadar ihtiyacımız olduğunu bize tekrar hissettirmeye başlıyor ve insanlar, şehrin içinde yaşam alanlarına doğayı geri getirmeye çalışıyor.
Yaşadığımız yerlerde bize doğayı, gökyüzünü ve alabildiğine geniş ormanları çağrıştıran nesne ve dekorasyonlara yöneliyoruz; şehrin yorgunluğunda kendimizi doğayla dinlendirme arayışına giriyoruz...
Doğaya Saygılı Olma Hali
Bireylerin zaman geçtikçe modası geçen şeyleri atıp yerine yenisini alma isteği tüketim çılgınlığına dönüştüğünde bundan en çok etkilenen şüphesiz doğa olmuştur; çünkü tüketilen her şey atık olarak geri dönüyor.
Zaman geçtikçe insanlarda beliren doğaya saygılı olma farkındalığı, yaratıcılık isteğiyle birleşince eski eşyalar anısı yaşatılmak üzere yeniden işlevlendirme ile karşımıza daha çok çıkmaya başlıyor. Bu sayede, alana karakter katma süreci ekonomik, tüketmeyip dönüştüren ve kişiye özel bir hal alıyor.
Retrofitin En Belirgin Örnekleri
Sosyal, kültürel, tarihsel değişkenlerden etkilenerek bir devinim ve gelişim halinde olan iç ve dış mimari, retrofitin en belirgin örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Günümüzde evde geçirilen kaliteli zamanın artmasıyla estetik ve pratik unsurlar bir arada vücut bulmaya başladı, minimalleşen ve daha pratik hale gelen evler, estetik değerlerinden ödün vermeyerek bireyin kişisel zevklerini dışa vurduğu bir tuval haline geldi.
İlkbaharın getirdiği enerjiyle, yenilenme ve yenileme isteğinize ışık tutacak dekorasyon önerileri;
- Bahçeden, ormandan toplayacağınız odun parçalarını uygun boyutlarda kesip birleştirerek yapacağınız merdiveni, banyonuzda havluları asmak için kullanabilirsiniz. Yanlarından yapraklı dallar sarkıtarak sıcak ve doğal bir görnüm elde edebilirsiniz.
- Büyükannelerden yadigar, atılmaya kıyılamayan porselen tabakları dolaplarda kaderine terk etmek yerine mutfak duvarlarına asarak vintage duvar süsü olarak değerlendirebilirsiniz.
- Belirgin ahşap detaylara sahip Atlantis, Haliç gibi mdflam/suntalam rünlerinin yer aldığı sert mobilyalara mekanlarda yer vererek, ağacı ve doğayı yeniden hissedebilirsiniz.
- Yıldız Trend mdflam/suntalam ürün grubundan Mona’yı duvar panosu olarak kullanabilir, ağacın incelikli detaylarına yaşam alanınızda yer vererek natürel bir mekan elde edebilirsiniz.